Aproape 3.000 de clujeni fac sport în timpul liber la Baza sportivă Gheorgheni

Aproape 3.000 de clujeni și-au creat carduri de utilizator de la deschiderea din 2 decembrie 2016 a Bazei Sportive Gheorgheni – cea mai modernă  investiție publică de practicare a sportului de masă din Cluj-Napoca.Potrivit statisticilor interne, în anul 2016 s-au emis 2.319 carduri pentru utilizatorii bazei sportive, iar până în acest moment în anul 2017 au fost emise deja 360 de carduri. La acestea se adaugă câteva sute de utilizatori care au ales să acceseze serviciile bazei sportive cu ajutorul cardului de bike sharing deja deținut.

Date fiind temperaturile scăzute din această perioadă, majoritatea clujenilor își fac programare pentru practicarea sporturilor de interior, respectiv popice sau tenis de masă, însă există și circa 50 de persoane în medie care aleg totuși sporturile de exterior.

Pentru buna funcționare a activității bazei sportive, așa cum este precizat și pe site-ul www.complexsportivgheorgheni.ro, accesul în sală se face cu echipament și încălțăminte sportivă de interior, atât pentru tenisul de masă, cât și pentru popice.

În ceea ce privește jocul de popice, acesta se diferențiază semnificativ de jocul de bowling – care este o activitate sportivă de agrement, spre deosebire de sportul popice, reglementat la nivel european și internațional de către Federația de specialitate. Una dintre cele mai semnificative diferențe este faptul că jocul se realizează pe piste individuale (fiecare jucător concurează pe pista lui, la final realizându-se clasamentul între jucători). Ca o excepție, popicele permit eventual o variantă de tandem – de  maxiumum doi jucători pe pistă de popice. În acest sens, administratorii bazei sportive explică fiecărui utilizator diferențele implicate de acest  joc, mulți dintre cei care vin pentru prima dată așteptându-se să găsească o pistă de bowling.

Pentru detalii privind specificul jocului de popice și istoricul său, profund legat de Cluj, vă prezentăm in cele ce urmeaza cateva detalii:

Sportul popicelor a cunoscut de-a lungul timpului o serie de modificări în regulamentul de desfășurare a competițiilor. În general principiul a rămas același, chiar dacă numărul de lansări s-a modificat de mai multe ori (100 de lansări, 200 de lansări și actual 120 de lansări).

Astfel, într-o echipă evoluează 6 jucători, fiecare dintre ei lansând consecutiv câte 120 de bile pe patru piste diferite, după cum urmează:
  • pe fiecare pistă în parte, sportivul lansează 15 bile la procedeul plin (adică la toate cele 9 popice de fiecare dată)
  • mai apoi se trece la izolat, tot 15 bile (se face prima lansare la cele 9 popice și mai apoi la cele rămase nedoborâte până când acestea sunt doborâte în totalitate, după care se reia procedeul) aceasta denumindu-se manșă.

La proba pe echipe se punctează fiecare pistă câștigată câte un punct/manșă, iar la finalul celor 120 de bile câte un punct/jucător pentru echipă. După însumarea celor 6 puncte/jucător puse în joc și după adunarea tuturor rezultatelor finale, echipa cu mai multe popice doborâte mai primește 2 puncte. Se  procedează identic și la probele individuale și câștigă cel cu un număr de puncte/manșă mai mare, iar în caz de egalitate(2-2) criteriul de departajare este numărul mai mare de popice doborâte.

Important: ca în orice sport, evoluția unui sportiv este precedată de o încălzire (gimnastică și alergare) deoarece se pot intâlni accidentări, cele mai frecvente fiind întinderile și rupturile musculare.

Comentarii